Tresejo se Stolčki

  • 08
   Oct

  Tresejo se Stolčki

  Nazadnje smo se kolesarji na stolu tresli v Bovcu prav zaradi (Kobariškega) Stola samega. Zapletali smo se v različne zgodbe, sam pa sem se takrat spomnil na tiste iz Narnije snemane prav v Bovcu, kjer so filmarji obrnili celo tok reke Soče. Mi pa smo resnično sposobni obrniti dosedanji naravni pozitiven tok kolesarskih dogodkov ob Soči na glavo.

   

  OkroglaMizaSOF

  Letos smo ob bok Tine Maze dobili še eno svetovno pokalno prvakinjo gorsko kolesarko Tanjo Žakelj in to v deželi, kjer smo gorski kolesarji že leta izbrisani. Kaj moramo iti tudi mi na evropsko sodišče in zahtevati odškodnino za travme, ki jih že leta doživljamo. Se je že kdo vprašal ali niso mogoče tudi te potlačitve tiste, ki nas ženejo tako visoko v hrib. Kolesarji resda vozimo povsod – kot to pogosto slišimo – a vozimo povsod ilegalno. Če nas država s svojimi zakoni ne prizna, potem ne obstajamo in gre mogoče zgolj za privide iz strahu ali česa podobnega? Pa ne tega razumeti kot izgovor. Ko bomo obstajali, potem se bomo tudi sami še bolj intenzivno lotili samoomejevanja.

   

   

  Soca_Outdoor_2013_Tomi_Kanalec©_BW_042forWEBBoriti se moramo za vsako pot, kot da bi bile le-te namenjene samo pohodnikom. Steze po hribih pač urejamo tudi kolesarji in kaj drugega smo kolesarji kot planinci 21. stoletja. Pojavljamo se povsod in vedno več nas je. S kolesom po hribih ni postala le moda, ampak to postaja prevladujoč način življenja v prostem času. To, da eni ne prenesejo že samega pogleda na kolo pred kočo je podobno mojemu odporu do glasbenega okusa, ki ga ima moj sosed. Na očitek, da je vožnja po stezah (ne)urejena z odlokom iz leta 1995, bom rekel samo to, da bi lahko ta uredba urejala gorsko kolesarsko področje v 70-ih letih, to je pred 40 leti. Neproduktivno je razmišljati, komu trenutno neurejeno stanje ustreza, lahko pa je prepričan, da (jih) bo od nas še slišal in našega »divjega« tempa in vožnje ne bo zdržal. Tisti, ki se nam je kdaj pridružil, je lahko sam ugotovil, kako civilizirani in konstruktivni kolesarji smo, saj se zavedamo, da negativizem in sovraštvo samo črpa moči, ki jih mi hranimo za vrtenje pedal navkreber. Medtem pa se večina pohodnikov najprej poslužuje prevoza z avtomobilom, šele nato sledi neoporečna hoja. Očitek, da bomo med hojo po hribih začeli videvati odslužena kolesa, pa odraža samo dejstvo, da mnogi poleg senc, ki jih na pot mečejo krošnje dreves vidijo tudi svoje lastne. »Mindfuck-a« – nasprotja konstruktivne drže – imamo kolesarji vrh glave.

   

  Soca_Outdoor_2013_Tomi_Kanalec©_BW_024forWEBČe se zgledujemo po tujini, naj se pogleda, kaj vse se tam kolesarjem dovoljuje in kako strašno si kolesarjev želijo. »Legalni« Soča MTB maraton je pod streho, prav tako kot okrogla miza o problematiki gorskega kolesarjenja v okviru festivala. Kolesarji bomo čez zimo opravili svoje delo in spisali knjigo želja oz. popis kolesarskih poti, potem pa naj še drugi presodijo po svojih kriterijih. Na tem mestu lahko že naznanim, da k nam na poti naslednje leto prihaja še (en problem) val nemško govorečih tekaških Manijakov. Svet je postal hiter, kaj č’mo. Gremo teči naslednji krog, tisti ki ne zmore slediti, pa naj naravnega razvoja dogodkov ne ovira več.

   

  Končal bom z mislimi Alojza Ihana, da je izgubljena generacija tista, ki v družbi ne najde produktivnega prostora in deleža, ki ga normalno mora zasesti in opraviti. Naša generacija se proti splošni izgubljenosti bori tudi na gorsko kolesarskem področju. Vsaka generacija mora z lastno zgodbo potisniti svoje očete in njihove koncepte v pozabo. Mi svojo uspešno zgodbo pišemo in če naša država noče še dodatne razvojne tragedije v Posočju in drugje po Sloveniji, potem naj se že zgane. Mladi se zavedamo, da mogoče sploh nikoli ne bomo šli mirno v penzijo, kar pa ne pomeni, da mlajši generaciji ne bomo prepustili žezla moči, da nekoč spiše svojo zgodbo.

   

  Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno v celoti organizacij, katerih član je.

  Leave a Comment

  Required fields are marked *