Kolesarji smo Židane volje

  • 02
   Feb

  Kolesarji smo Židane volje

  Ves pretekli teden smo vas zasipavali z »negativnimi« novicami O tanjšanju ZONA, ki se je nepričakovano zgrnil nad nas. Tako rekoč celotna Slovenija se je znašla v ledenem oklepu, mi pa smo sprožili še efekt snežne kepe. V novem tednu pa smo Židane volje, ker smo se v nekaj dnevih, če ne kar urah, mobilizirali, se poenotili in svetu – od tega še najbolj ministrstvu – v obliki etičnega opomina in pritiska jasno sporočili, da si take obravnave v naši državi ne zaslužimo. Skratka preveval nas je osamosvojitveni duh … hočemo ven. Takrat znamo Slovenci stopiti skupaj, iz izkušenj pa vemo, da je to šele začetek in samo priložnost.

  Voščilo2014

  Priča smo bili kolesarskemu (pre)obratu v naši državi, ki je jasno sporočilo vsem nam – kolesarjem, kmetom, poslovnežem in javnim uslužbencem – da je v slogi moč ter da je »Made in Slovenia« cool.  Dovolj imamo dolin jamranja, namesto tega pa si želimo ponovno zadihati, zato si želimo vrhov veselja do življenja, ki krasi vse gorske kolesarje.

  Gorsko kolo je samo eden v vrsti športnih rekvizitov, vi pa lahko izberete čisto svojega in se podate na podobno avanturistično pot. Nastala je nova proaktivna skupnost, kateri je gorsko kolesarjenje način življenja, zato bi tako površno pripravljen zakon posegal že v človekove pravice oz. bi življenje v nas in državi praktično ustavil.

  Marsky lahko dosežemo, če se povežemo. Družbeni konflikti med različnimi družbenimi skupinami, ki že leta čakajo, da jih razrešimo, naj nam bodo enostavno v izziv. Energijo, ki se pri tem sprošča, pa izkoristimo za združevanje in gradnjo ter osebno rast, da bomo lahko spet konkurenčni najboljšim.

  Ker pa moramo najprej počistiti pred svojim pragom, dajmo v naši dolini najprej razrešiti aktualni družbeni konflikt, katerega simptom se trenutno kaže tudi pri ponudnikih in v lokalnih turističnih organizacijah. Spodobi se in pravično je, da bi že v letu 2014 desni in levi breg Soče končno nastopil kot Dolina Soče. Gre za mehak prijem, zato bi bil daljši časovni rok samo še en v vrsti izgovorov. Soča Outdoor Festival je vrgel rokavico, saj že v svoji drugi izvedbi združuje Tolmin, Kobarid, Podbrdo, Brda in Bohinj.

  WoodySotocjeWeb

  Mogoče pa gre v zgornjem primeru kar za junaško dejanje, ki ga ameriški psiholog Zimbardo s poskusnim uvajanjem programa junaštva želi načrtno spodbujati. Prevečkrat si namreč racionalno upravičujemo svojo pasivnost, zato je najpomembnejši prvi korak, ko se prvi odloči, da bo prekršil pasivnost kot družbeno normo. To je tudi namen tega programa, ki želi povečati verjetnost, da bodo ljudje doma, na ulici ali v službi znali sprožiti pozitivno spremembo. Seveda lahko to pomeni tudi upor avtoriteti, ko iz ZON-a napraviš ZEN, ki je bil tokrat še zelen povrhu.

  V Posočju se delež kolesarskih gostov približuje 10%, zanimivo pa naj bi bil prav tolikšen tudi delež junaških upornikov v družbi in organizacijah. Psihološki misijonar Zimbardo močno upa, da bomo znali ohraniti to dragoceno desetino (beri kolesarje) ali jo celo povečati, kar trenutno z našimi prizadevanji v turizmu počnemo. Ob današnji veseli novici, ker bomo sedaj kolesarji končno drugače obravnavani, najavljam, da se prav na ta dan odpirajo tudi prijave na Soča Outdoor Festival s Soča MTB Maratonom in Rommlovim Endurom.

  Kolesarji smo za pozitiven obrat v slovenski zgodovini kot nekakšni programerji za razvojno metodologijo gorskega kolesarjenja uporabili odprto kodo, model delovanja in sprejemanja odločitev, ki se razlikuje od bolj karantenskih modelov razvoja, ki smo jim bili do sedaj prevečkrat priča. Sklepi predstavnikov kolesarjev in turizma, ki jih sprejemamo, se zato stalno oblikujejo.

  MOžicTineOkt13_5logo

  Skušajmo naša dejanja ob in v Soči, pa naj se to tiče športnih ali pa miselnih rekvizitov, raje urejati kot enostavno prepovedovati. Pustimo si dihati tudi v urbanem okolju, če pa nas je kdaj strah, ker katero od naših načel ni več družbena norma ali nam je nerodno, ker nas vsi opazujejo in ocenjujejo,  obrnimo vse skupaj na štos.

  SOF-tič Pero

  Leave a Comment

  Required fields are marked *