Poslovna priložnost 2. del – Zelena ponudba poslovnih srečanj z uporabo koncepta Walking Meeting

  • 10
   Mar

  Poslovna priložnost 2. del – Zelena ponudba poslovnih srečanj z uporabo koncepta Walking Meeting

  Nazadnje sem se iz naše slabosti pošalil z idejo o ustanovitvi lastne destinacije kot poslovne priložnosti. Tokrat pa šalo na stran – čeprav je to v trenutnih razmerah razmeroma težko – in za našo slabost predlagam inovativno rešitev, ki manka prostorov namenjenih poslovnim srečanjem ne more nadomestiti, lahko pa ponudbo lepo dopolni in ji da potreben zagon. Ker smo še tako zeleni, ko gre za resen turizem, trenutno vidim rešitev samo v zelo prodornih in nišnih ponudbah marsikaterega od naših ponudnikov. V “zeleni” destinaciji predlagam butično ponudbo zeleno-modrih poslovnih srečanj z uporabo koncepta Walking Meeting.

  WMUli

  Za pogovor s Tino Maze, ki s kolesom trenira v zeleni telovadnici naše doline, glede njene promocije kolesarjenja, jo bom zagotovo povabil na sprehod k Sotchi. To bo zmagovalna kombinacija! Mogoče bi se tudi glede na zadnje izkušnje zasedanj predstavnikov posoškega turizma, ki kar kličejo po popolnoma novi izkušnji srečanj in pogovora, lahko zatekli k omenjeni rešitvi. Predlagam, da se uvede tudi sestankovanje pod milim nebom – v obliki sprehoda k Sotočju dveh lepih rek in pozitivnega toka energij –  da se končno začne uporabljati modre strategije, širine, ki nam tako manjka. Meni se zdi to modra ideja, če hočemo skupaj s Tino ponoviti Sotchi.

  Dokončno spodbudo, da se bolj resno lotim razvijanja omenjenega koncepta tudi v Sloveniji mi je dalo razmišljanje Dana Pallotta v svojem blogu z naslovom »Take a Walk, Sure, but Don’t Call It a Break« in Nataše Briški v njenem »Kaj pa ti sploh delaš«. Slednja razlaga o novem konceptu službe, s tem ko je pisarna tam, kjer je njen računalnik. S pomočjo te neotipljive digitalne revolucije se spodbuja ustvarjalnost, nov koncept dela pa kliče po bolj ustvarjalni obliki srečanj.

  Dan Pallotta zagovarja nov koncept zaradi pogovora, v katerega lažje vključujemo naše sanje in predstave brez vsakodnevnih motenj. Med hojo lažje umirimo naše misli, kar poveča produktivnost, čeprav je lahko zaradi intenzivnosti vse skupaj mentalno utrudljivo. Prikovanost za mizo in računalnik s priklopom na internet – kar običajno smatramo za delo – je kaj hitro manj produktivna. Na sprehodu pa ste samo vi in vaše delo, problemu ali ideji pa se lahko popolnoma posvetite.

  Tako kot opisuje Dan sem tudi sam že večkrat med hojo ali tekom razdelal svoj nastop, idejo, koncept ali strategijo. Jaz sicer veliko ne hodim, saj raje tečem, ker takrat moje misli resnično stečejo. Tako kot zagovarjam »flow« na kolesu, plesu in dogodkih, ga  zagovarjam tudi v pogovorih. Tukaj se navežem še na tezo Daniela Wolperta, da so naši možgani namenjeni predvsem proizvajanju gibov, saj je gibanje edini način, da lahko resnično spreminjamo svet okrog nas. Podobno sem mnenja, da lahko naš notranji svet najhitreje spreminjamo med gibanjem, torej veliko hitreje med tekočim sprehodom kot pa v zaprti pisarni.

  Office Fitness SOF

  Verjetno se še vedno sprašujete, kako gre lahko sprehajanje skupaj z resnim pogovorom. S tem, ko notranji glasovi počasi potihnejo, je hoja odlična za odkrit profesionalen pogovor, poleg tega pa pride do spremembe okolja in s tem pogledov. V poslu se vedno gleda tudi na produktivnost in to je trenutno glavna skrb slovenskega gospodarstva. Imam občutek, da nam nikakor ne uspe spremeniti modela razmišljanja in mogoče bi prav uporaba tega koncepta, kjer je pogovor manj tog, bolj pristen, bolj odgovoren in enakopraven, lahko vsaj malo prispevala k spremembam.

  Prvič pa sem se s konceptom srečal pri Nilofer Merchant, ki izpostavlja boljše poslušanje sogovornika ob sprehajanju vštric. To vodi k temu, da probleme in ideje vidimo direktno pred seboj, z aktivnim sodelovanjem pa korakamo proti skupnim ciljem. Deležni smo večje pozornosti, ker so naši čuti v naravi bolj izostreni. Intenzivno opazovanje sveta in odnosov okrog sebe pripomore k  temu, da bolje ločimo našo komunikacijo odnosa od komunikacije vsebine. Prav zaradi tega problema, izrazitega v našem okolju in podrobneje opisanega v prejšnjem zapisu, bi nam Pepper Giardino predpisal uporabo nog kot nekakšnih malih psihiatrov.

  Ko imamo torej nekaj resnično za končati, pojdimo raje na sprehod, saj bodo naše rešitve problemov bolj kreativne. Zato se na tem mestu ponujam za organizacijo enega sprehoda za predstavnike turizma, da dobimo pot iz nastale situacije in ponovno vzpostavimo Sotočje teh divjih rek. Ponudniki nočitev, ki bi vas taka ponudba zanimala, pa me lahko povabite na en delovni sprehod v vaši okolici, tako da na peter@marsky.si pošljete povpraševanje.

   

  Leave a Comment

  Required fields are marked *