Ponovno je sprejel njeno povabilo, da se okopa v naravnem okolju, jedru problema

  • 09
   Sep

  Ponovno je sprejel njeno povabilo, da se okopa v naravnem okolju, jedru problema

  Uvodne misli tokratnega razmišljanja povzemam kar po avtorju intervjuja v reviji Gea Roku Kušlanu: »V pogovoru z njim besede vizija, povezovanje, priložnost …, ki iz ust raznih »veljakov« letijo kot cenene floskule, zvenijo zelo resno.

  trail slika_peter_220pxlTrenutno se modri d(i)rkač med tekom po hribih resno sooča s praznino (saj nikjer naokoli ne vidi poti k njej), resno se sprašuje ali si upamo enkrat za vselej dotakniti modrega oceana in odpraviti vrzel, ki jo polnimo z besedami v medijih rdečega oceana. Boli ga, ker se v svojem naravnem okolju ne počuti več tako domače kot pred leti, ubadati pa se mora z mislimi, da se bo mogoče primoran odpovedati svoji ljubezni. Ljubezen do doline je bila vedno močna, vendar je tudi to ljubezen potrebno kdaj izprašati, da lepega dne ne ostane samo pri slepi zaljubljenosti. Živimo namreč v raju, v katerem pa je težko preživeti, čeprav se v njem cedita kruh in mleko. Moti ga zloraba pojma naravnega okolja in shizofrenost v primeru kolesarjenja. Odvzeta mu je bila torej pravica do zdravilne naravne kopeli, zase pa na drugi strani dobro ve, da v svoji esenci sploh ni kolesar, ampak prej plesalec. Če se je od nekdaj o njem govorilo, se je to, da noro dobro pleše, ne pa kolesari navkljub močnim nogam. Namesto medijev za drugo mnenje raje povprašajte njegovega očeta ali zdravnika. Važna je namreč vsebina in ne toliko kolesarska lupina, zaradi novega dejstva, da je v dolini brez kolesa, pa je v boju samo še močnejši, saj so lahko njegove reakcije veliko bolj nepričakovane, sam pa je veliko bolj neulovljiv. Ob samopredstavitvi je enkrat ob sam bok gorskega kolesarjenja postavil ples, ker je prej kot tisti problematični kolesar in Outdoor-ovec plesni navdušenec. Mogoče je ravno zaradi svoje plesne duše, ko se znajo udi sprožiti bliskovito kot kača uspešen tudi v kolesarskem plesu med številnimi ovirami.

  Tudi neujemljivega borca za človekove pravice lahko ujamete, ko se na primer sooča s strahovi in praznino, saj mu je bila ljubezen letos že večkrat prepovedana. Obletava ga strah ali bo lahko ujel dan, ko se bo uresničila zgodba o drugi Švici, ki so mu jo kot otroku prodajali, sam pa bi lahko imel kopico preskrbljenih in srečnih otrok. Samo nedokončane stvari skrivajo v sebi slutnjo, kakšno vrednost bi imele, če bi bile dokončane. V svojem psihoanalitičnem obdobju študija je naletel in navezal stik s številnimi modrimi ljudmi, in s tem tudi na izjavo Boštjana M. Zupančiča, da mora pravi moški stvari speljati do konca – tudi diplomo na ekonomski fakulteti (z do sedaj še vedno neuresničeno) vizijo produktnega povezovanja, kjer je priden šolarček podobno izgubljal zalet. S pomočjo Franklove teorije Volje do smisla pa bo ob vseh kolesarskih nesmislih še naprej ohranjal voljo, da stvari ne bodo ostale nedokončane, namesto klasične ekonomske doktrine, pa se ob prodaji osnovnih sredstev raje poslužuje učinka čustvenega transferja iz libidinalne ekonomije.

  MTB_Trenta_Uros_Svigelj300pxWEBNovinarji so v zadnjem času velikokrat izrazili željo po intervjuju, da pride malo v državni center (pozornosti). Prava moč pa se skriva samo v njegovem centru (naravnem okolju), kar je sicer ob stalnem delovanju navzven oz. izven naravnega okolja sila težko. Zato prodaja kolesa ni še en v vrsti marketinških trikov in brca mimo, kot jih lahko veliko misli – le-teh imamo s promocijo ilegalne dejavnosti več kot dovolj – ampak zelo resna poteza, ki bi jo moral razumeti sleherni državljan, v kako nemogočih razmerah se dela, sicer zelo uspešna zgodba. Der Dax je do časa – tik pred zlomom nemškega borznega indeksa DAX – prodal mrtev kapital v obliki gorskega kolesa, ki je resnici na ljubo v dolini Soče trenutno absolutno neuporabno oz. nevarno, še posebej če se s tem ukvarja profesionalno in za svojo dejavnost ne more izdati uradnega računa. Konzorcij odprimopoti.si je zapisal: »Le na način, da si prizadevamo dogodke in aktivnosti organizirati legalno, lahko javno opozarjamo na zablode in nerazumne odločitve. In iščemo rešitve. Le na ta način lahko pričnemo odpravljati težave v samem jedru problema.« Enako logiko pri svojem odklepanju poti zasleduje tudi na osebni ravni. Odklepanje kolesa z verige bo uspešno samo v tolikšni meri, kolikor se uspe življenju odpreti in s tem tvegati sam, kjer vedno tiči jedro (družbenega) problema.

  Poleg tega nepreklicno odstopa tudi z mesta načelnika turnokolesarskega odseka PD Tolmin, saj so kolesarji trenutno v prav(n)i praznini, vsako nadaljnje delo na turistični infrastrukturi s strani srčnih fantov pa bi bilo popolnoma neodgovorno in bi ljudi še naprej držalo v snu. Želi biti zgled in narediti red, ki se vedno začne pri sebi, za razliko od mladih let pa mu ni več težko biti Črni Peter. Vedno je trdil, da je kolo samo njegovo orodje za doseganje družbenih sprememb, še zdaleč pa ni edino. Tako kot ga nekdaj ni razumel in ga je z vprašanji moril stari oče, so očitno morali napočiti časi, ko tudi sam kolesarjenja po planinah ne razume več. Ampak poskrbeti hoče za svoje vnuke, da bodo lahko živeli v zdravem in v svet odprtem naravnem okolju, svojo zgodbo pa vztrajno zapisuje, da jim jo bo morda nekoč bral na nekem čudovitem travniku ob vznožju avgustovskih gora.

  DSC04338-UroSvig-MTB-sloveniaVsi po vrsti si počasi in vztrajno kopljemo intelektualno past, zato se je odločil, da poskuša z odločitvami in razmišljanjem na povsem drugem nivoju ter da prednost intuiciji. Kot je izjavil že konzorcij se želi tudi on, sedaj že kot »nekdanji kolesar« v dolini Soče, distancirati od čustvenih, subjektivnih opazk in ocen ter želi podajati in opozarjati na gola dejstva. Na ustaljen način lahko razglabljamo in tekmujemo do onemoglosti, zato je napočil trenutek, da dokončno prelomimo s dosedanjo prakso in se z uporabo strategij modrih oceanov lotimo reševanja »wicked problems«. Spet je bil pobudnik in dal konkretno prispodobo, kako neurejeno je GK v dolini Soče. S pisanjem pa samo pritiska na RESET tipko, katere uporaba je v slovenskem okolju v tem trenutku nujno potrebna. Vse v duhu prihajajočih dni slovenskega turizma v Novi Gorici, ki bodo letos pomenljivo potekali pod naslovom »Čas za RE-INVENCIJO!  Če novih delovnih mest nismo sposobni ustvarjati z nadaljnjim razvojem GK, predlaga, da jih vsaj za krajši čas (ker dolgo pač ne bo šlo) v obliki MTB redarjev. Vidi kar nekaj vrhunsko kvalificiranih in obveščenih oseb, ki bi zelo temeljito opravljale svoje delo in bi hitro uravnali oz. zravnali z zemljo gospodarsko dejavnost. Časi, ko je MTB v dolini za veselje gojila samo peščica lokalnih navdušencev, so že davno minili.

  Samo nedokončane stvari skrivajo v sebi slutnjo, kakšno vrednost bi imele, če bi bile dokončane, vendar se bosta (ob njej Pero in kolo) zagotovo še srečala. Le pričakovati ne smete več, kot zmore pod takimi pogoji na tem področju še dati. Tokrat ni šlo za obisk Sotočja ampak gora nad reko Sočo, ki je ponovno deloval terapevtsko in aktiviral vse čute. Ponovno je sprejel njeno povabilo, da se okopa v naravnem okolju, jedru problema, hladna kopel pa je ponovno pomagala, da je (tudi) z (njenimi) mislimi, ki jih berete, poskrbel za svoje in zdravje vnukov. Srčno upa, da vam njegove besede ne zvenijo ceneno ampak resno. Kot pravijo, zdravnik obravnava, narava zdravi. Z njeno pomočjo trenutno to počne v tekaških copatih, medtem, ko ravno zaključuje s tekstom, pa dobi povabilo za sodelovanje z razvijalcem trail teka iz Nemčije. Naključje? Ne, ko se odločiš in predelaš, stvari enostavno stečejo.

  Leave a Comment

  Required fields are marked *