Vsi smo Jernej … že od leta 1995

  • 08
   Feb

  Vsi smo Jernej … že od leta 1995

  Letošnja Prešernova nagrajenka Metka Krašovec je izjavila: »Pri sliki je podobno kot z ljubeznijo. Ni stvar razuma. Se zgodi ali pa ne.« Ljubezen do doživljanja narave na gorskem kolesu in želja po ohranjanju lepih mišičnih spominov do pozne starosti postaja med Slovenci vse močnejša in se je v devetdesetih istočasno kot naša država pač zgodila. Stvar razuma pa bi moralo biti, da ne moreš kar izključiti nekoga, ker ga ne maraš, tako kot to velja v primeru človekovih pravic. Žal poleg umetnikov tudi gorski kolesarji do sedaj nismo imeli sreče s politiki, se pa v zadnjem času ko počasi že predstavljamo »mainstream« skupino posameznikov za ohranjanje narave tudi v slovenskem prostoru (podobno kot veslači združeni v Balkan River Tour), stvari le obračajo na bolje. Še vedno pa imamo opravka z ljudmi, ki s311982_10150459563095660_1772140045_ne jim pred očmi naslika kolesar v naravnem okolju, njim pa se zaradi tega vrednost slike njihovega naravnega okolja iracionalno drastično zmanjša. Gorsko kolesarjenje bo svoj prvi državni praznik v RS doživelo letošnjega 2. aprila, ko se bomo z vseslovensko akcijo na poteh potegovali za naslov najboljše gorskokolesarske skupnosti v Evropi. Zaradi naše ljubezni do omenjene aktivnosti, do naše prelepe države in predvsem ljubezni, ki veje med pripadniki kolesarske skupnosti, sem prepričan, da lahko suvereno zmagamo in s tem postavimo temelj novemu »državnemu prazniku«. Državi pa s tem tlakujemo pot v lepšo in bolj naravno prihodnost, kar mora nujno upoštevati tudi nova Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma.

  Slep je, kdor se hoče profesionalno z zagovorništvom kolesarjenja ukvarjati, je bilo že dostikrat slišati, pa četudi je dejavnost praktično postala že del narodne identitete in resen posel. To dokazuje tudi obisk večje dvorane od lanske na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki je bila pretekli petek 3. 2. 2017 na srečanju v organizaciji Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija odprimopoti.si do zadnjega kotička zapolnjena z znanimi obrazi, predstavnikov ministrstev in še 150 obrazov iz bazena zainteresirane javnosti. Tudi po besedah organizatorjev sejma je bil Alpe–Adria MTB Forum med daleč najbolj obiskanimi in iskanimi dogodki v sklopu sejma športa Aktivni in Fit ter Natour Alpe–Adria. Lanskoletni dogodek z naslovom »Zakaj Slovenija ni gorskokolesarski raj?« je bil dodelan v samem naslavljanju dogodka in njegovem formatu, ki ga kot pomemben strokovni dogodek na področju razvoja kolesarjenja pozicionira v regiji Alpe–Jadran in hkrati omogoča njegov nadaljnji razvoj (tudi v smeri kongresa).

  MTBForum_3.2.2017_Matej_Hartman (2)Glavno vprašanje letošnjega srečanja se je glasilo ali je gorski kolesar Jernej v razmerah, ki še vedno vladajo na področju gorskega kolesarjenja sploh lahko resnično aktiven, sproščen in zdrav slovenski državljan? Slovenski državljan Jernej zagotovo sodi v naravno okolje tako kot ostali obiskovalci narave in slovenskih gozdov. Čeprav se nismo mogli izogniti aspektu turizma, smo se letos skušali usmeriti v posameznika, gorskega kolesarja, ki spoštuje naravo, v gorah tudi hodi in smuča, ne divja in ne smeti. Jernej Šarkan in Andrej Remškar prihajata iz Tržiča na Gorenjskem, zato so bile podrobneje predstavljene tudi razmere v tej regiji. Predstavnik konzorcija Peter Dakskobler je predstavil rezultate dela v zadnjem letu ter program delovanja za naslednji dve leti. Legalizacija v obliki prilagajanja zakonodaje uspešno poteka dalje, tudi s 4. sklicem medresorske delovne skupine predvidenim za mesec marec 2017. »Vsi smo Jernej … že od leta 1995« je svoje predavanje na zanimiv način zaključil nekdanji predstavnik konzorcija Peter Zajc. Pogled na kolesarjem prijazne spremembe predpisov je predstavil tudi predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Gašper Cerar. Sledil je mednarodni izbor govorcev, kjer gre posebna zahvala Andreasu Pfaffenbichlerju iz Avstrije, Lucu Boscu iz Italije, Martinu Čotarju iz Hrvaške ter Darcu Cazinu za njegov, zanimivo šele prvi tovrsten video konferenčni vklop iz Švice s pomenljivim naslovom »Kolesarjenje mora iz pubertete in odrasti«.

  Poleg tega je bilo gorsko kolesarjenje zastopano tudi na panelu “Kje so meje slovenskega turizma?” dan pred tem. Nadaljnja rast kolesarskega turizma absolutno da, ampak na novih, bolj trajnostnih temeljih. V času, ko se sprejemata nova Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 in nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma je dobro še enkrat več poudariti, da morajo promocijskim sredstvom nujno slediti tudi sistemska razvojna sredstva in ustanovitev razvojnega centra ter reorganizacija slovenskega turizma z močnimi kolesarskimi destinacijami in produktnimi vodji.

  Rezultat skupnega odziva konzorcija in slovenske kolesarske skupnosti na Jernejev primer je tudi vseslovenska akcija vzdrževanja na poteh. Na evropsko akcijo urejanja poti »Take Care of Your Trails Weekend« nam je v roku že uspelo prijaviti 29 kolesarskih ekip na različnih lokacijah po Sloveniji. Prepričani smo, da se lahko s svojo vseslovensko akcijo 1. in 2. aprila 2017 potegujemo za naziv najboljše MTB skupnosti v Evropi, ki bo razglašena na IMBA Europe 2017 Summit in Agueda, Portugalska, 7.-9. aprila.

  Takrat pa kulturno nazdravimo preštevilni Jerneji širom po domovini.  

  *Naslov prispevka je vzet iz naslova predavanja mag. Petra Zajca

  www.marsky.si, www.goodplace.si 

  Leave a Comment

  Required fields are marked *