Sonaravni razvoj gorskega kolesarjenja v Sloveniji

  • 15
   Jul

  Sonaravni razvoj gorskega kolesarjenja v Sloveniji

  Za dobro počutje v dolini Soče in dolgoročni razvoj je njen sonaravni razvoj nujen, kar pa hkrati absolutno ne pomeni prepovedi vožnje v naravnem okolju za kolesarje. Senožeti in gozdne poti se že desetletja zaraščajo, spomeniki iz 1. sv. vojne mulatjere pa propadajo. Tudi mi smo del tega naravnega okolja in mlada generacija se bo na tem področju ostro uprla, saj tudi iz eksistencialnih razlogov ne bo dopustila, da bi potencial, ki se skriva v kolesarskem turizmu, ostal neizkoriščen, mladi pa bi se morali izseliti v tujino.

  V Sloveniji se nočemo odločiti, katera so naša strateška razvojna področja. Na eni veji že vrabci čivkajo, da je kolesarjenje strateški turistični produkt, na zakonodajni veji pa si glede kolesarjenja zatiska oči.

  USVI0156-sof-maraton-ogled

  Kljub dejstvu da nam BDP in kupna moč upadata, si nekateri še vedno želijo ohraniti neurejene razmere in status quo na področju gorsko kolesarskega turizma. Tako kot ne znamo izkoristiti potenciala, ki ga imamo v lesni masi, počnemo tudi z zelo perspektivno turistično panogo ampak praktično nelegalno. Slovensko gospodarstvo, družba in gorske poti se morajo odpreti tujcem. Kolesarji smo se zato že povezali z nemškimi imeni kot sta Peter Immich in Uli Stanciu. Delovne akcije mladih na poteh pa zaenkrat potekajo pod nazivom “Iskanje zlate žile”, saj smo prisiljeni delovati podtalno in ne razkrivati preveč podatkov.

  Gorski kolesarji smo dobro opremljeni s kondicijo, blažilci in ščitniki. Bolj kot nas bo neživljenjska zakonodaja tepla, večji in bolj enotni bomo. Za nami stojijo množice navdušencev, tako doma kot v tujini. Od puntarjev lahko pričakujete novo dozo kreativnega in konstruktivnega upora. Naslednjo kost bomo kolesarji vsem deležnikom vrgli na Soča Outdoor Festivalu na konferenci v četrtek 12. septembra.

  Več o problematiki si lahko preberete in ogledate v prispevku, ki ga je pripravila nacionalna televizija.

  http://www.rtvslo.si/tureavanture/novice/gorsko-kolesarjenje-pri-nas-velik-a-neizkoriscen-potencial/312802

  Leave a Comment

  Required fields are marked *